A tápanyagokról röviden

A legtöbb növény a tápanyagokat a vízzel együtt veszi magához, a hajszálgyökerein át.

Ám kis mennyiségben a levelek is felvehetnek tápanyagot. A legkülönlegesebbek például a fákon élõ broméliák, a tillandziák vagy orchideák, amelyeknek tölcséres elrendezésû leveleik tövében egy külön szervük van a víz és tápanyagok felvételére. E növényeknél a tölcsérbe kell öntözni és a tápoldatot is
oda kell juttatni.

A tápanyagokat attól függõen, hogy a növényeknek milyen mennyiségben van rájuk szükségük,
két csoportba osztjuk.

A fõ tápelemekre (makroelemek) minden növénynek nagy mennyiségben van szüksége. Ezek közé tartozik elsõsorban a nitrogén (N), a foszfor (P), a kálium (K), a kalcium (Ca), és a magnézium (Mg).

A nyomelemek (mikroelemek) a növények egészséges fejlõdéséhez szintén nélkülözhetetlenek,
de csak kis mennyiségben van rájuk szükség. Ezek közé tartozik a vas (Fe), a réz (Cu), a mangán (Mn),
a molibdén (Mo), a cink (Zn), valamint a bór (B).

Tápanyagegyensúly. A növényeknél pótolnunk kell a tápanyagot, mert  a többnyire kisebb közegben (virágcserepek, balkon edények, dézsák stb. talajaiban) csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre és hamar elhasználódik (4-6 hét). A tápanyagutánpótlásnál fontos, a különbözõ tápanyagok megfelelõ arányban legyenek egymással. Egyetlen tápanyagnak az egyoldalú túl- vagy aluladagolása azzal járhat, hogy a növény más tápanyagokat - bár rendelkezésre állnak - már nem veszi fel. Amikor például a talajban vagy öntözõvízben túlságosan sok vagy túlságosan kevés a mész, a növény a más tápanyagokat már nem képes felszívni.


Ajnlja a cikket ismersnek | Nyomtathat verzi | Cikk tetejre

Add a Facebook-hoz
Az oldalon szerepl informcik, kpek s publikcik szerzi jogvdelem alatt llnak.
Minimum felbonts: 1024 x 768 | Grafika s kivitelezs: Civertan Grafikai Stdi