A tápanyagutánpótlás 10 aranyszabálya

1. Tápanyagot csak növekedési időszakban pótoljuk. A  legtöbb növény esetében az a következőket jelenti: március elején-közepén kezdjünk óvatosan trágyázni ugyanis a fokozódó fényintenzitás hatására a növény új hajtásokat nevel. Fokozatosan növeljük a tápanyagpótlást, szeptembertől kezdve pedig fokozatosan csökkentsük.

2. Olyan növényeknek, amelyek télen virágoznak (afrikai vagy fokföldi ibolya, kamélia), más a növekedési ritmusuk s virágzás előtt vagy után eltérő módon trágyázandók.

3. Az olyan növényeket, amelyeknek abszolút nyugalmi időszakaik vannak (mint pl. a golgotavirág, Passiflora, muskátli, Pelargonium), amikor alig öntözzük, sötétben és hűvös helyen tartjuk őket, egyáltalán nem kell trágyázzuk. Az olyan növények esetében, amelyeknek mérsékelten nyugalmi időszakuk van (mint pl. a Spathiphyllum) s amelyeket melegben és világosban nevelünk, kis adagban (0,5-1,0% dózis), 4 hetenként télen is szükséges tápoldatoznunk.

4. Sose tápoldatozzunk száraz talajra, mert a hajszálgyökerek perzselődhetnek. Kiszáradt talajt tápanyagutánpótlás előtt alaposan öntözzük meg.

5. Frissen,  jó minőségű komposztált virágföldbe átültetett növényeknél legkorábban 4-6 hét múlva pótoljuk a tápanyagot, addig az új talaj elegendő tápanyagot ad. Figyeljünk oda, mert egyes  virágföldek nagyon sok tőzeget tartalmaznak. A tőzeges földkeverékeket ugyan dúsítják különböző trágyákkal, de a tőzeg a gyökérzettől elengedi a vizet és tápanyagot. Ebben az esetben tápanyagot  azonnal és hetente pótolnunk kell. Ez a talajkeverék nagyon laza és könnyű. A nagy méretű növényeknek nem ad elég tartást, könnyen kidőlnek (jó vízáteresztő képességű agyag bekeverése).

6. A beteg növényeket ne trágyázzunk.

7. Fiatal, kis növényeknek, amelyeknek kevés a gyökerük, az első időszakban egyáltalán nem, később pedig 4 hetente kis adagokban (0,5 %-os töménységben) adjunk tápoldatot.

8. A tápoldat adagolásának a növény tápanyag szükségletéhez és nagyságához kell igazodnia.

9. Amikor bizonytalanok vagyunk, jobb gyakrabban (7-10 naponta) és kisadagban (0,5-1,0%-os töménységben) tápoldatozni, mint ritkábban nagy adagban.

10. Kombinált trágyáknál tartsuk be a csomagoláson található adagolási utasítást. Kaktuszoknál, pozsgás növényeknél, orchideáknál, broméliáknál, pálmáknál, páfrányoknál a megadott mennyiség csupán felét használjuk, vagy alkalmazzuk ezeknek a növényeknek speciális tápoldatait                      (pl. Kaktuszdoktor, Orchideadoktor, stb.).

Felhasznált forrás és irodalom:
Gisela Keil: Gessen, Düngen, Umtopfen 1993.
Christine Recht: Kübel Pflanzen 1988.
Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió