vissza | nyomtatás

Mi a kombinált trágya?

A jó kombinált trágya környezetbarát és kedvező arányban tartalmazza a tápanyagokat.

  • Kombinált trágyák minden halmazállapotban kaphatók  tehát folyadék, por alakjában vagy szilárd állapotban.
  • Ezek állhatnak szerves  alkotóelemekből, műtrágyákból vagy mindkettőből.
  • Ezek a műtrágyák különböző tápanyag-összetételben kaphatók, így vannak túlnyomóan nitrogén-, foszfor- vagy kálium tartalmú kombinált műtrágyák. Ez azért is fontos, mert  ezeknek az alapvető tápanyagoknak mindegyike más-más módon járul hozzá a  növény növekedéséhez és fejlődéséhez.

- A nitrogén szerepe meghatározó a hosszanti növekedésben és a levelek fejlődésében.
Nitrogénhiány esetén a növény rosszul fejlődik, a levelek sápadt zöldek vagy sárgák.
- A foszfor serkenti a gyökér-, virág- és termésképződést.
- A kálium erősíti a növényt betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

  • A műtrágyák, tápoldatok és levéltrágyák különböző összetételben kaphatók;
    a növények igényei szerint
  • Emellett a hatástól függően vannak azonnal ható és tartós hatású, lassan lebomló műtrágyák.

Ügyeljünk a csomagolásra! A kombinált trágyák annál könnyebben kezelhetők, minél pontosabban tudjuk, mit is tartalmaznak. Éppen ezért a gyártó cégek a csomagoláson feltüntetik a legfontosabb tápanyagok százalékos arányát. A sorrend mindig ugyanaz: N (nitrogén), P (foszfor), K (kálium), s az arányt számokban fejezik ki. Pl. így N-P-K  4-8-6. Itt viszont kötelező megjelölni, hogy a tápanyagok tömeg/térfogat (m/v %) százalékban, vagy tömeg/tömeg (m/m %) százalékban vannak e megadva, mert mindegyik más-más mennyiséget jelent.

  • Tanács a vásárláshoz. A tápoldatok, levéltrágyák ára igen eltérő lehet. Az ár elsősorban attól függ, hogy az illető tápoldat milyen töménységben és formában tartalmaz tápanyagokat.

A kisebb töménységűekből sokkal többet kell használnunk, mint a töményebbekből, hogy ugyanazt a hatást érjük el. Igaz, hogy az előbbiek olcsóbbak, de hamarább el is fogynak és emiatt fajlagosan drágábbak! A kertészeti kultúrák nagy része klórérzékeny,  ezért csak kloridmentes alapanyagokból gyártott "Alacsony klórtartalom" megjelölésű tápoldatokat és levéltrágyákat vásároljunk!